Lange Voorhout 102

 

De Amerikaanse ambassade is begin van dit jaar vrijgekomen door de verhuizing van de ambassade naar Wassenaar, waarmee het pand eigendom is geworden van de gemeente Den Haag. In afwachting van de uitwerking van de definitieve bestemming, heeft de eigenaresse dit Rijksmonument tijdelijk in gebruik gegeven aan ANNA Vastgoed & Cultuur en presentatie-instelling West Den Haag.
De Amerikaanse ambassade is ontworpen door de bekende Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer en heeft een unieke architectonische én inhoudelijke betekenis. Binnen het oeuvre van Breuer speelt dit gebouw (1959) een belangrijke rol, omdat het een van de eerste grote gebouwen is die hij voltooid heeft. Tegelijkertijd maakt de bijzondere raam/gevel-constructie het gebouw net zo speciaal als het museum MET-Breuer in New York. Het rijksmonument is een icoon van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en symbool voor ‘Pax Americana’, en later de Koude Oorlog en de terreurdreiging. En anderzijds is het gebouw ook een belangrijk monument voor wellicht de meest invloedrijke culturele stroming van de 20ste eeuw: Bauhaus. Een instituut dat van 1919 tot 1933 een baanbrekende nieuwe visie op het samenbrengen van diverse kunstdisciplines en technologie introduceerde. ANNA Vastgoed & Cultuur en West wil haar publiek een sterker gevoel geven voor de unieke cultuurhistorische betekenis van het gebouw, en het tegelijkertijd een inzicht geven in een nieuw tijdperk. Namelijk dat van de verbeelding.

Wilt u meer informatie over deze locatie? Neem dan contact op met: Laressa Mulder, project manager, Laressa@annavastgoedencultuur.nl

 

 Op zoek naar ruimte?