ANNA & Co - Wilhelmina van Pruisenweg 55

AnnA&Co is sinds 2019 de plek waar nieuwkomers, studenten, (sociale) ondernemers en andere stadsgenoten elkaar ontmoeten.

In de coronatijd was ontmoeten een uitdaging en daarmee kreeg deze community space een andere functie. Samen met de prijswinnende vrijwilligersorganisatie Wool For Warmth en de SoZa-bewoners zoeken we nu naar nieuwe kansen voor allerlei activiteiten. Zodat AnnA&Co een waar knooppunt blijft voor ontmoeting met nieuwkomers. Door een andere indeling heeft de community space ruimte voor allerlei workshops, zakelijke bijeenkomsten en yogalessen. Wat wil jij hier organiseren? Samen verbinden en inspireren we. Juist voor initiatieven met nieuwkomers staan we open!

Hoe het begon

In de zomer van 2017 begon de verbouwing van het voormalige Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om woonunits te realiseren voor statushouders en jongeren. Eigenaar MRP SoZa verhuurt een deel van het pand aan de gemeente Den Haag. Die gaf AnnA de opdracht een concept te ontwikkelen voor een tijdelijke invulling die een positief startpunt moet bieden aan de bewoners om in te burgeren in de stad.  AnnA werkte het plan uit voor AnnA&Co : een co-workingspace en community in het hart van het gebouw. Hier worden de bewoners van de locatie gekoppeld aan creatieve ondernemers en maatschappelijke initiatieven, en vinden wisselwerkingen plaats waarin bewoners én huurders kunnen leren, kennisdelen, netwerken en zichzelf ontwikkelen. In januari 2018 kreeg AnnaA opdracht AnnA & Co te implementeren.

Het pand SOZA

Het gebouw, op de grens tussen Den Haag en Voorburg,  is ontworpen door architect Herman Hertzberger en werd in 1990 opgeleverd. Kenmerkend zijn de zestien achthoekige kantoortorens die rondom een langgerekte straat zijn gesitueerd. Tot 2015 deed het dienst als Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Eind 2015 was het een korte tijd een tijdelijke noodopvang voor asielzoekers. Een deel van het pand heeft nu als nieuwe bestemming wonen; 840 m2 is beschikbaar voor AnnA & Co; de rest van het gebouw wordt door de eigenaar verhuurd aan andere partijen. Het gehele gebouw is juni 2018 omgedoopt tot SOZA. De Creative Grounds bevinden zich naast AnnA & Co in het Soza gebouw.


 

Meer panden als deze

 

Op zoek naar ruimte?