De verborgen schat: de Berckepoort in Dordrecht

Elke maand lichten we het favoriete pand of object van één van onze collega’s uit. We trappen af met onze collega Niels - facilitair medewerker- en zijn favoriete gebouw: De Berckepoort in Dordrecht.

De verborgen schat: De Berckepoort in Dordt

De Berckepoort is al sinds 2014 in beheer bij ANNA. Vanuit buiten lijkt het een leegstaand pand, maar niets is minder waar. In dit historisch en monumentaal gebouw is een diversiteit aan ondernemers, kunstenaars, creatieven en makers tijdelijk gevestigd. In 1530 werd het gebouwd in opdracht van wijnkoper Matthijs Berck en fungeerde het als woonhuis en wijnopslag. Daarna heeft het verschillende functies gehad: van plaatselijke militie, herberg, meisjesschool, huisvlijt school en vlak voor ANNA het in beheer kreeg was dit een kunst- en cultureel centrum.

Doordat het karakteristieke pand niet om de hoek ligt van het ANNA’s kantoor is Niels de enige die met regelmatig naar de Berckepoort gaat. Hij kent alle gebruikers en inmiddels ook alle geheimen van het pand. Het is daarom niet gek dat dit zijn favoriete ANNA pand is. Melissa - content manager - loopt een ochtend met Niels mee.

 ‘De Berckepoort vind ik een écht ANNA pand’

Waarom vind jij dit en écht ANNA pand?

Niels vertelt: “Hier is een gezonde en leuke mix van kunst, cultuur en ondernemen. Neem bijvoorbeeld Cirkellab, Mootiv Media and more,, JGuitars allemaal doen ze wat anders en dat past heel goed in het gebouw. Daarbij is het ook een zeer charmant gebouw met veel historie. De zolder, de catacombe en de ‘nineties-vibe’ van het nieuwbouw stuk maakt het pand erg mooi. Het contact met de gebruikers maakt het dan nog extra leuk. Er zijn niet heel veel partijen in het gebouw waardoor ik vaak even bij iedereen naar binnen loop. Juist doordat het niet om de hoek ligt ben ik hier meestal wat langer dan in andere panden. Vaak maak ik een praatje met de verschillende ondernemers en kunstenaars uit het pand. Zodra er opleveringen zijn, er wat is in de ruimtes zorg ik dat ik er voor de gebruiker en het pand ben.”

Wat heb je hier al meegemaakt als facilitair beheerder?

Niels: “poeeh, heel veel! Stroomstoringen, overstromingen, lekkages, afvoerpompen die niet werken, verwarmingen die kapot zijn, wat niet? Het is een historisch, monumentaal pand met hier en daar wat gebreken. ANNA verzorgt het tijdelijk beheer en doordat er nog geen toekomstplannen zijn, worden sommige gebreken niet aangepakt zoals dat wel wordt gedaan bij ander soort projecten. Er zijn bijvoorbeeld veel mensen die een elektrische kachel hebben omdat de C.V. niet helemaal goed werkt. Dat is tegelijkertijd ook de charme van het gebouw. We hebben ook een keer gehad dat de waterafvoerpomp kapot was. Bij de dansschool beneden begeeft zich het laagste punt van het gebouw en niet alleen van het gebouw ook van de stad. Tja, toen stonden we wel met onze knie in het water. Het klinkt gek, maar juist door deze ervaringen heb ik nog meer binding met het gebouw.”


Een rondje door het pand

Niels heeft een afspraak met een monteur die voor wat werkzaamheden komt, en hij neemt mij, Melissa met hem mee. Terwijl we naar de zolder gaan, lopen we eerst nog een rondje door het gebouw, van de catacombe - de voormalige wijnkelders-, door de gangen op de eerste etage met de rode plafonds. Niels vertelt dat dit een van de oudst bekende gestucte plafonds van Nederland zijn en het behoort tot de monumentale ornamenten.

“Ik benoem nadrukkelijk naar de gebruikers dat het écht verboden is iets met de plafonds te doen!” 

Vervolgens lopen we naar het nieuwste gedeelte, aan de Voorstraat, waar het cafe, de theaterzaal en de dansstudio en de deur naar de kerk zich bevindt. Er hangt inderdaad een nineties achtige sfeer, een totaal andere sfeer dan in het andere gedeelte van het gebouw(zie de foto’s) . Nog enkele tafels en stoeltjes staan er en de ongebruikte bar straalt de jaren 90 uit. We gaan verder want de monteur wacht op ons, via trappetjes en gangetjes lopen we naar boven, schept Niels nog een zestal ballen van de naastgelegen school uit de dakgoot en daar ontmoeten we de monteur. Terwijl zij bezig zijn verbaas ik mij over de karakteristiek zolder met alle originele houten balken en de uitzicht op de kerk. Op deze zolder heb ik ook een afspraak met beeldend kunstenaar Tjalling Visser.

Daar meer over in het volgende item over de Berckepoort.
Het interview van Tjalling Visser is vanaf woensdag 13 januari te lezen.

Tekst: Melissa George
Beeld: Niels Jellema


Deel I: De verborgen schat: De Berckepoort in Dordt

Deel II: De geheime zolder van Tjalling Visser

Deel III: De KwekersGilde in de Catacombe

Deel IV: Rust in de dansstudie met Oogie Yogie


Sta jij al ingeschreven voor ANNA’s nieuwsbrief?