De geheime zolder van Tjalling Visser

In het vorige artikel liepen we al een rondje door de Berckepoort en eindigden we op de zolder.Op het eerste oog lijkt de zolder niet veel anders dan een zolder van een oud gebouw. Houten balken dragen het dak, de vloeren die kraken, wat spinnenwebben in de hoek en wat misschien nog het meest opvalt zijn de zestal vrij nieuwe ramen die uitkijken op de kerk en een school. Een hoek van de zolders is ingericht als een soort woonkamer, er staan wat kunstwerken/sculpturen en een paar grote cactussen. Maar loop je verder de zolder door, bevinden zich twee deuren. Op één van de, zeer lage, deuren staat de naam Tjalling Visser.

We kloppen aan.

Een lange slanke man met een bril doet open en wat we zien is verrassend. Achter de deur is een nog veel grotere ruimte waar vele tropische planten staan, allerlei speelgoed, attributen, veel religieuze relikwie, kleine fantasiewerelden gemaakt van speelgoed. Het trekt aan om daar eens een kijkje te nemen.

Beeldend kunstenaar Tjalling Visser

We zijn binnen in het atelier van Tjalling Visser

Tjalling Visser is geboren in Utrecht en opgegroeid in Vinkeveen en tijdens z’n studie aan de Willem de Kooning Academie (WDKA) verhuisde hij naar Rotterdam. Hij studeerde in 2002 af als Autonoom Beeldend Kunstenaar.

Waar is je werk ontstaan?

“Vanaf mijn jeugd af aan heb ik altijd getekend en geschilderd. Tot het moment dat ik naar het derde jaar van de Willem de Kooning Academie (WDKA) ging, daar moest ik kiezen tussen tweedimensionaal en driedimensionaal. Toen dacht ik: “ik ga voor driedimensionaal want dat heb ik nog nooit gedaan.” Daar zit ik nog steeds in omdat het zo breed is. Ik maak mijn werk vooral uit het assembleren van verschillende materialen zoals speelgoed of religieuze beelden. Ik spaar ook bladeren van de planten die laat ik drogen en gebruik dit als papier-maché voor verschillende sculpturen.”

Op de zolder staan twee prachtige sculpturen, de een is een ‘engelen lijf’ en de ander is een soort engelen harnas. Deze zijn gemaakt van gedroogde bladeren.

“Ik ben voorstander van altijd blijven spelen, het is doodzonde als je dat verliest in jezelf .”

“Ik ben voorstander van altijd blijven spelen, het is doodzonde als je dat verliest in jezelf. Als je altijd maar te serieus bent. Als je alle minuten die je hebt in je leven dat het allemaal ingedeeld moet zijn, terwijl je ook momenten mag hebben waar je niks doet of je zelf verveelt.”

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Tjalling: “Ik ben een hele nieuwe weg ingeslagen. Ik fotografeer nu al mijn werk zodanig dat als ik het in de computer invoer het een 3D beeld wordt. In theorie kan ik het groter of kleiner maken en ook in andere materialen afdrukken met een 3Dprinter. Dit maakt het interessant, want ik ben vaak zo beperkt gehouden door de speelgoed schaal waarmee ik werk. Als je speelgoed groter opblaast dan krijgt het ook een hele andere betekenis. Dus zodoende wil ik al het werk die ik tot nu toe heb gemaakt digitaliseren. Ik heb eerder van kopers gehoord dat zij interesse hebben in beelden voor bijvoorbeeld in de tuin. Dat is echt een nieuwe weg voor mij omdat alles wat ik tot nu toe heb gemaakt voor binnen is. Het is ook wel mooi iets te maken wat tegen de elementen kan. Juist met deze nieuwe techniek kan ik beelden maken die daarvoor bestemd zijn.”

Achter Tjalling staat een beeld, in de vorm van de god Shiva, met armen van de hulk en het lichaam van Maria.

“Deze wil ik echt graag op menselijk formaat uitwerken. Dat lijkt mij echt heel gaaf.”

Hoe ben je terechtgekomen in Dordrecht?

“Na mijn afstuderen werd ik door Gemeente Dordrecht en Dura Vermeer gevraagd om een atelier te houden in de oude Scheepswerf De Biesbosch. Via het CBK (Centrum Beeldende Kunst Dordrecht) hebben we kunnen regelen dat ik samen met iemand anders op de Maasstraat mijn atelier kon opzetten. Dat was het beginpunt met Dordrecht en in die tijd ben ik verliefd geworden op Dordt. Het mooie van Dordrecht is de historie en dat je zo in de natuur zit. Ik vind de stad ook mooi als ik door m’n oogharen kijk of naar boven naar alle gevels, dan mis je alleen paard en wagen nog.”

Hoe ben je bij de Berckepoort terecht gekomen?

“Na vier jaar aan de Maasstraat ben ik even naar Bergen Op Zoom gegaan. Tot 5 jaar geleden een vriend vertelde over de Berckepoort. Ik zocht contact met ANNA en sindsdien zit ik op deze bijzondere plek midden in het centrum. Met aan de ene kant de school en aan de andere kant de markt.”

“Ik merk wel dat toen ik hier net kwam het kunstenaars klimaat beter was dan nu. Heel langzaam snoepen ze dat achteruit. Ateliers hier kosten meer dan in Rotterdam. Daarom hoop ik hier nog een tijd te kunnen blijven werken.”

Voor de mensen die niet uit Dordrecht komen, wat wil je ze echt aanraden?

“Het is een mooi historische stad dus zeker de moeite waard om te bezoeken. En ga dan ook langs Toko Dingo. Hier kun je heel lekker roti eten. Neem wel de tijd, dit is echt de beste!”

Voor meer informatie over Tjalling Visser:
www.tjallingvisser.nl
instagram: Holy Magix

Zijn werk is te zien in Zerp Galerie in Rotterdam.

Tekst: Melissa George
Beeld: Niels Jellema


Deel I: De verborgen schat: De Berckepoort in Dordt

Deel II: De geheime zolder van Tjalling Visser

Deel III: Rust in de dansstudio met Oogie Yogie

Deel IV: De KwekersGilde in de Catacombe



Sta jij al ingeschreven voor ANNA’s nieuwsbrief?