KV02 - Korte Vijverberg 2

 

Dit pand staat in het hart van het historische centrum van Den Haag aan de Korte Vijverberg. Het kijkt uit over de Hofvijver en het daarachter gelegen Binnenhof. Voorheen was de Rabobank hier gevestigd. Eigenaar Achmea gaf het pand op van 2017 tot 2024 in beheer aan ANNA voor de cultuurspot KV02.

Achmea én de gemeente Den Haag stelden de wens uit om het pand open te stellen voor activiteiten in het kader van de versterking van het culturele profiel van het Museumkwartier in Den Haag. ANNA stelde een aantal galeries beschikbaar in deze locatie. Ook zorgde zij ervoor dat er een programma van tentoonstellingen en andere culturele activiteiten werd samengesteld.

Voor veel kunstenaars is KV02 ook een opstapplek geweest in hun carrière. Bijvoorbeeld kunstenaar -couturier Peter George d’Angelino Tap. Hij is bekend van zijn prachtige wandkleden en kostuums voor Splinter Chabot, Arthur en Lucas Jussen. Ook Bos fine Art en SinArts gallery hebben vele jaren bij ons een vaste plek gehad, zijn verder gegroeid en exposeren nu elders.

Exposeren

Sinds de opening hebben er al ruim 500 exposities plaatsgevonden. Tijdens de beheerperiode waren een aantal vaste galeries gevestigd zoals First Class Art en Pura Vida Interior gevestigd én was er ruimte voor kunstenaars en ontwerpers hun werk te tonen. Daarnaast was er de mogelijkheid ander soort culturele activiteiten te organiseren, zoals het geven van workshops, lezingen en meet-ups.

Een stukje geschiedenis

De Korte Vijverberg ligt aan de korte kant van de Hofvijver. Het is vernoemd naar de berg zand die ontstond bij het uitgraven van een oorspronkelijk duinmeer tot de Hofvijver in opdracht van Graaf Floris IV in de 13e eeuw. In de loop der eeuwen hebben hier verschillende toonaangevende panden gestaan, waarvan er nu nog een aantal uit de 17e eeuw. Eén daarvan is het Kabinet van de Koning (Huis van de Pauw) dat naast de Korte Vijverberg staat. Het pand is gebouwd in 1928. Het heeft uitzicht op de Hofvijver, het Binnenhof en het Mauritshuis.

Museumkwartier Den Haag 

Waar kun je Dutch Design, cabaret en Rembrandt op één dag zien? KV02 maakte onderdeel uit van het Museumkwartier Den Haag. Samen met 13 andere cultuurspots vormden we een cultuurdistrict in de binnenstad van Den Haag. Bezoek de oude meesters in het Mauritshuis, betoverende grafische werk van M.C. Escher in Escher in Het Paleis of een verrassende voorstelling in de Koninklijke Schouwburg – Het Nationale Theater. HIER is altijd iets nieuws te ontdekken.


 

Meer panden zoals deze

 

Op zoek naar ruimte?