“Iedereen zag het belang van deze inspirerende omgeving”

AnnA's kwartier- en programmamaker Laressa Mulder over Campus Zuid-Holland

Doen, durven en aanpakken. Samen met Provincie Zuid-Holland werkte Laressa namens AnnA aan de tijdelijke plek Campus Zuid-Holland. Nu de pilot bijna ten einde is, blikken we met haar terug op het project in het Provinciehuis. “We hebben het plan snel vertaald naar de werkvloer.”

“Provincie Zuid-Holland is al langere tijd bezig om samenwerking aan maatschappelijke vraagstukken in de regio aan te jagen en makkelijker te maken. Daarom lag er al een manifest om een campus op te richten en dat te stimuleren en makkelijker te maken. Denk daarbij aan kennisuitwisseling, oplossingen vinden en innovatie versnellen,’’ begint Laressa. “Vanuit de provincie kwam de vraag aan AnnA om een inspirerende omgeving in het Provinciehuis in te richten waar teams kunnen samenwerken aan belangrijke thema’s en faciliteiten waren voor sessies en evenementen. Zo kunnen ze het netwerk dat er al opgebouwd is ondersteunen om het daadwerkelijk te organiseren.. We hebben het in sneltreinvaart opgepakt. Tot medio oktober 2023 was de huidige ruimte beschikbaar. De Campus gaat voorlopig digitaal door, want het is niet alleen een fysieke ontmoetingsplek ook een digitale.”

 SPEELRUIMTE

AnnA begon met een kick-off met ambassadeurs van verschillende teams   van de provincie die al veel samenwerken met externe partners. “We hebben met hen gebrainstormd hoe de ruimte er uit moest zien en voor welke werkvormen. Denk aan presenteren, vergaderen, brainstormen en samenwerken. Al die functies hebben we daarna op de plattegrond in de vleugel ingedeeld en daar passend speels interieur met een twist bijgezocht en laten maken dat uitnodigd tot omdenken. Denk aan de spanbanden met teksten als 'Keep Playing'. Ook was er letterlijk ruimte om te bewegen nodig. Vanuit daar ontstaat creativiteit immers, niet in een standaard kantoorsetting. Daarom is er een ballenbak, tafelvoetbal en klimmuur toegevoegd. Schermen en tafels staan allemaal op wielen. Er zijn hangmatten, hoge krukken en zitzakken. Iedereen kan en mag  het meubilair verschuiven en slepen.” 

“Iedereen kan het meubilair verschuiven en slepen”

Voor het interieur en de inrichting werden Refunc, Grofweg Architecten, Micha de Bie ingeschakeld. “Onze vaste partners die beiden goed begrijpen hoe we met circulaire materialen werken en snappen wat het belang van creativiteit is bij werken. Ik vond het weer heel fijn om met deze professionals te werken. We kunnen echt goed sparren. Iedereen zag het belang van deze inspirerende omgeving. Ook vanuit de Provincie zag iedereen al hoe het moest worden. Dat hielp ook enorm mee. Uiteindelijk hebben we in slechts twee dagen tijd de Campus ingericht. Refunc de meubels, Grofweg de beweeg ruimtes en Micha met tape-art. Uiteraard was het een uitdaging om alle spullen op tijd binnen te hebben, de voorbereiding was erg intensief. Maar door onze mentaliteit ‘doen, durven en aanpakken’ hebben we flink kunnen doorpakken.”  

“Echt iedere dag zat de ruimte vol” 

De ruimte is in de pilottijd optimaal benut. “Echt iedere dag zitt het vol.  Er zijn kennissessies, ateliers en masterclasses geweest. Regelmatig was er een wachtrij voor de tafelvoetbal, haha. Het is echt in die paar maanden optimaal benutdankzij de interne aanjager Marjolein Schepers. Bij sommige masterclasses ben ik zelf ook geweest. Ik heb daar enorm veel van geleerd. Nu is er het afwachten in welke ruimte de Campus kan doorgaan. Gelukkig is er ook een digitale plek."  



Heb je ook een plek voor een Campusachtige werkruimte voor meer co-creatie? AnnA denkt en improviseert graag met je mee. De kennis van Campus Zuid-Holland passen we graag toe op nieuwe plekken. Neem contact met ons op voor een sparringssessie!



ANNA Vastgoed & cultuur