Laan van Kronenburg 2

 

Dit pand werd door Ballast Nedam gebouwd als hoofdkantoor. Eigenaar MPC Capital wilde een broedplaats laten ontwikkelen in het leegstaande pand. Het Netwerk LeegstandOplossers Amsterdam (LOLA) werkte hier een concept voor uit, en werkte daarbij samen met Tussentijd Rotterdam. ANNA nam het tijdelijk beheer op zich.

Om het niet onnodig leeg te laten staan, startten we direct met een tijdelijke invulling van een aantal werkunits op de begane grond voor cultureel maatschappelijke initiatieven en ondernemers uit de creatieve industrie. Het pand werd omgedoopt van New Crown XL naar LOLA’s Kroon.

LOLA’s Kroon, het pand

Het pand werd in de jaren ’70 gebouwd, en was zijn tijd toen al ver vooruit door de visie van Ballast Nedam op kantoorgebouwen. Het is flexibel in gebruik door de grote verdiepingen met royale lichtinval via gevels die zijn opgetrokken uit glas. De openbare ruimten zijn gerestyled. Op de begane grond bevindt zich een gemeenschappelijke receptie, een presentatieruimte en een vergaderruimte. Het pand is gebouwd aan het water, en ligt aan de groene zijde van de zuidas. Het heeft een oppervlakte van 20.000 m2.

Vanaf 1 februari 2015 is Lola’s Kroon overgedragen aan het COA. In samenwerking met LeegstandsOplossers Amsterdam (LOLA) wordt hier een unieke combinatie tot stand gebracht van vluchtelingenopvang en broedplaats.


In Lola’s Kroon waren onder andere de volgende ondernemers gehuisvest:


 

Meer panden zoals deze