Voorstraat 220

 

Dit Rijksmonument was tot halverwege 2013 een cultureel centrum van een organisatie voor cultuureducatie. In afwachting van een nieuwe huurder geeft de gemeente Dordrecht het pand in november 2014 in tijdelijk beheer aan ANNA Vastgoed & Cultuur.

In opdracht van de gemeente Dordrecht werkte ANNA een concept uit waarin de Berckepoort toegankelijk blijft voor alle inwoners van Dordrecht. ANNA wil een creatief verzamelgebouw realiseren voor initiatieven en bedrijven uit de creatieve industrie, die een toegevoegde waarde hebben voor het oude centrum van de stad. ANNA ziet uiteenlopende mogelijkheden: van het faciliteren van evenementen op het gebied van cultuur, sport en educatie en het huisvesten van culturele instellingen tot het organiseren van expo’s en het aanbieden van projectruimten. De Berckepoort wordt een levendige plek die recht doet aan de rijke geschiedenis van de stad en haar inwoners.
 

Publieksactiviteiten

ANNA stelt de Berckepoort open voor publieksactiviteiten. Houd de website en Facebook in de gaten voor de laatste info!
 

De Berckepoort, het pand

 De Berckepoort is van algemeen belang vanwege zijn bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde. Het is één van de oudste monumentale woonhuizen van Nederland. Er zijn restanten gevonden van het oudst bekende gestucte plafond in het land. Het werd in 1530 tegen het Hof van Dordrecht aan gebouwd, en deed onder andere dienst als woonhuis, wijnopslag, herberg, schuttershoek en school. De Berckepoort is vernoemd naar Matthijs Berck, een wijnkoper uit Emmerich die zich omstreeks 1570 in Dordrecht vestigde. In het aangrenzende Hof van Dordrecht vond in 1572 de eerste Vrije Statenvergadering plaats, wat de opmaat was van een onafhankelijke Nederlandse staat.
Het pand bestaat uit een souterrain met keukenfaciliteiten, één verdieping en een zolderetage. Het heeft een theaterzaal en een foyer. De oppervlakte bedraagt 2.900 m2.


In Berckepoort zijn onder andere de volgende ondernemers gehuisvest:


 

Meer panden als deze

 

Op zoek naar ruimte?