Achterzeedijk 77b

 

Dit voormalige brugwachtershuisje aan de Oude Maas in Barendrecht was vanaf 14 september 2016 tot maart 2017 in beheer van ANNA. Eigenaar Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde gaf ANNA de opdracht te onderzoeken welke nieuwe functies geschikt waren voor dit gemeentelijk monument.

De plek rondom het tolhuis werd elke dag bezocht door toeristen en een vaste bezoekersgroep om te genieten van het uitzicht over de Oude Maas. ANNA wilde samen met deze bezoekers en culturele instellingen uit de omgeving een passend gebruik voor de locatie realiseren.

ANNA’s Tolhuis, het pand

Het pand (10 m2) werd gebouwd in 1888 als onderdeel van een 6 meter brede brug over de Oude Maas. In de Tweede Wereldoorlog werd er stevig om de brug gevochten. Dit is nog te zien aan de kogelgaten in het pand. Na de oorlog werd de brug steeds intensiever gebruikt. Het wegverkeer nam toe, en door passerende schepen moest de brug zo’n 80 keer per dag open. Met de komst van de Heinenoordtunnel werd de brug gesloten en verloor het tolhuis zijn functie.

Het beheer van ANNA’s Tolhuis kwam mede tot stand door de Stichting Brugwachtershuisjes!


 

Meer panden zoals deze