Lange Voorhout 34

 

In dit historische stadspaleis was tot begin 2016 de Hoge Raad gevestigd. ANNA krijgt het pand in mei 2016 in tijdelijk beheer van het Rijksvastgoedbedrijf. Het beheer wordt uitgevoerd totdat een nieuwe bestemming is gevonden.

ANNA wil hier ruimte geven aan creatieve ondernemers, bijeenkomsten en culturele activiteiten. Hierbij zoekt ANNA aansluiting bij initiatieven die passen in het Museumkwartier in Den Haag, een gebied dat de gemeente wil versterken. Momenteel is ANNA bezig met de uitwerking van een beheerplan dat recht doet aan dit rijksmonument.

De Aanbouw

Het monumentale gedeelte van het pand wordt met een loopbrug verbonden aan de nieuwbouw die aan de achterzijde in de Kazernestraat voor de Hoge Raad werd bijgebouwd. Deze nieuwbouw, door ANNA de Aanbouw gedoopt, heeft een eigen entree in de Kazernestraat 52.

Publieksactiviteiten

ANNA heeft een partner gevonden in West Den Haag. West verzorgt een doorlopend programma van tentoonstellingen en activiteiten in een tijdelijk museum in Huis Huguetan. Met dit nieuwe museum voor actuele kunst leveren wij gezamenlijk een actieve bijdrage aan het kunstaanbod in het Museumkwartier.
In het souterrain vind je Organic SousANNA, een plek om te vergaderen, presenteren, borrelen en eten van cateraar Manic Organic.
ANNA@LV34 staat open voor publieksactiviteiten. Houd de website en Facebook in de gaten voor de laatste info!

ANNA@LV34, het pand

Het pand werd in 1734 gebouwd in opdracht van de steenrijke familie Huguetan, en staat daarom ook bekend als Huis Huguetan. Het heeft een indrukwekkende natuurstenen voorgevel met beeldhouwwerk en sieromlijstingen, en weelderige interieurs. In het trappenhuis worden de Vrede en de Zintuigen uitgebeeld in het stucwerk, gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Carlo Castoldi. Hij maakte ook het plafond in de Tuinzaal waarin hij de vier kunsten verwerkte: muziek, literatuur, bouwkunst en schilderkunst. Koning Willem I bewoonde dit stadspaleis, evenals Koning Willem II die er twee jaar woonde met zijn vrouw Anna Paulowna. Van 1819 tot 1982 was de Koninklijke Bibliotheek hier gevestigd. Daarna werd het pand grondig gerenoveerd. In de tuin en aan de achterzijde in de Kazernestraat werd nieuwbouw neergezet. Toen de Hoge Raad er in 1988 intrek nam, werden de bekende beelden van oude raadsheren hier geplaatst.


In ANNA@LV34 zijn onder andere de volgende ondernemers gehuisvest:


 

Meer panden zoals deze

 

Op zoek naar ruimte?