Raamweg 47

 

Dit voormalige jongensinternaat huisvestte tot halverwege 2011 de Europese politieorganisatie Europol. Om het te beschermen tegen verpaupering en leegstand kreeg ANNA dit pand in november 2011 in tijdelijk beheer van de Rijksgebouwendienst totdat er een andere bestemming voor werd gevonden. In 2017 werd het pand teruggegeven aan de eigenaar om te worden verbouwd tot het Kosovo-tribunaal.

Omdat werd verwacht dat het pand enige tijd leeg zou staan, vroeg de eigenaar een creatief verzamelgebouw te realiseren. ANNA bood hier werkruimte aan uiteenlopende bedrijven: van een dansproductiebedrijf tot stop motion filmmakers. Diverse ruimten werden gebruikt om bijeenkomsten te organiseren en exposities in te richten. ANNA@RW47 was een dynamische ontmoetingsplek voor de buurt, en de bewoners en bezoekers van Den Haag. Er vonden verschillende publieksactiviteiten plaats.

ANNA@RW47, het pand

Het pand bestond uit drie verdiepingen en een zolderetage. Het had een oppervlakte van circa 12.000 m2. Het originele pand was uitgebreid met een kantoorvleugel langs de Waalsdorperweg, en een halfronde constructie langs de Raamweg. Deze is gebouwd op de restanten van een oude bunker. De bunker is, samen met  het stuk Atlantic Wall aan de voorzijde, aangemerkt als rijksmonument. 

Meer panden zoals deze