Korte Voorhout 20

 

Dit pand was jarenlang de hoofdvestiging van een verzekeringsmaatschappij. De Rijksgebouwendienst kocht het pand met het oog op de herhuisvesting van de Hoge Raad. Na bijna zeven jaar leegstand geeft zij het in juni 2010 in tijdelijk beheer aan ANNA in afwachting van de herontwikkeling.

De ligging aan het Korte Voorhout, aan de rand van het internationale hart van de stad, was het vertrekpunt voor de activiteiten in dit pand. ANNA bracht hier onverwachte samenwerkingen tot stand door creatieven met elkaar in contact te brengen. ANNA@KV20 werd een dynamische, maatschappelijke ontmoetingsplek voor de bewoners en bezoekers van Den Haag. Creatieve ondernemers hadden er een werkplek, en HNW@KV20 was hier gevestigd. Dit was een prijswinnend project van ANNA waarmee we plek boden aan Het Nieuwe Werken.

In december 2012 zijn alle gebruikers verhuist. Het pand is eind mei 2013 opgeleverd aan de eigenaar.

Publieksactiviteiten

Op 27 oktober 2010 werd ANNA@KV20 geopend door de Haagse wethouder Henk Kool. Wij organiseerden er uiteenlopende culturele evenementen, en er vonden diverse symposia plaats. De Ship of Fools Gallery organiseerde er meerdere succesvolle exposities op gebied van grafische kunst. Een deel van de expositie Wie is de Nar? van het Theater Instituut Nederland was hier ingericht. Stroom organiseerde het debat ADHD III: Ongevraagd Advies. Ruim 150 mensen gingen in gesprek met de gemeente over de toekomst van stad en stedenbouw. Jso initieerde een conferentie over Placemaking, waarvan ANNA@KV20 een praktijkvoorbeeld is.

ANNA@KV20, het pand

Het pand bestond uit vijf lagen, inclusief een ondergrondse parkeergarage. Aan de achterkant grensde het direct aan het water. De oppervlakte bedroeg ruim 7.000 m2. De staat van het pand maakte het een groot doe-het-zelf-project. De niet meer werkzame luchtbehandeling werd gebruikt om mobiele meubels van te maken. De systeemplafonds werden verwijderd om de oorspronkelijke hoogte terug te krijgen. Inmiddels is het pand gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw van de Hoge Raad. 

Meer panden zoals deze