Anna Paulownastraat 76

 

In 2007 verhuisde de Rijksvoorlichtingsdienst vanuit de Haagse Anna Paulownastraat naar een andere locatie. Zij liet het voormalige Kodak-gebouw achter. Het pand stond leeg in afwachting van de ontwikkeling van de nieuwe Franse Ambassade. Om verpaupering, kraak en vandalisme tegen te gaan, gaf de Rijksgebouwendienst het pand in tijdelijk beheer. 

In dit pand onderzocht ANNA hoe tijdelijke locaties optimaal kunnen worden gebruikt voor de creatieve sector. Wij schreven een cultureel concept waarbij het pand en de ligging naast het Vredespaleis – midden in de internationale wijk van Den Haag – het uitgangspunt waren. Het internationale karakter van de stad kwam tot uitdrukking in de combinatie van internationale en Haagse initiatieven die hier een plek kregen. Het resultaat was een dynamische en unieke programmering met uiteenlopende culturele evenementen. Ruim dertig creatieve ondernemers hadden er een werkplek.

Publieksactiviteiten

Op 15 februari 2008 ging ANNA open voor het grote publiek. Er vonden uiteenlopende evenementen plaats. ANNA programmeerde er publieksactiviteiten, zoals het avondvullende filmprogramma Lip Sync Film Lounge en de wekelijkse Eat, Meet & Greet-avonden. Hier ontmoetten culturele initiatieven elkaar onder het genot van een hapje en een drankje. Ook aan evenementen als Ground 3 en het Villanuts-festival leverde ANNA een bijdrage. De Balkan Blues, een terugkerend project van fotograaf Zoran Lesic, werd er door ANNA geïnitieerd en ondersteund. Het hele pand werd beschikbaar gesteld voor dit evenement waar exposities, performances, muziek en dansvoorstellingen waren geprogrammeerd.

ANNA@AP76, het pand

ANNA@AP76 bestond uit vijf verdiepingen met een oppervlakte van ruim 3.000 m2. In de kelder waren verschillende projectruimten beschikbaar als werkplaats voor beeld en geluid. In het oude archief was een klein theater ingericht. Op de begane grond lagen ruimten die regelmatig gebruikt werden als dagkantoor, project- of vergaderruimte. Op de eerste etage bevonden zich de werkplekken. De tweede etage werd gebruikt als presentatieruimte voor kunst en kunstgerelateerde activiteiten. Een seventies-room met keukenfaciliteiten bevond zich op de derde etage. Twee filmzalen huisden op de vierde.
In november 2011 werd ANNA@AP76 weer opgeleverd aan de Rijksgebouwendienst. 

Meer panden zoals deze