Open Monumentendag 2018 voormalige Amerikaanse Ambassade

LV102FB.jpg

ANNA Vastgoed & Cultuur en West Den Haag openen de deuren van de voormalige Amerikaanse ambassade: wees welkom! In het weekend van 8 en 9 september 2018 heten West en ANNA Vastgoed & Cultuur u van harte welkom op twee locaties. Het is dé kans om de twee monumenten gratis te bezoeken.

Lange Voorhout 102
De Amerikaanse ambassade is begin van dit jaar vrijgekomen door de verhuizing van de ambassade naar Wassenaar, waarmee het pand eigendom is geworden van de gemeente Den Haag. In afwachting van de uitwerking van de definitieve bestemming, heeft de eigenaresse dit Rijksmonument tijdelijk in gebruik gegeven aan ANNA Vastgoed & Cultuur en presentatie-instelling West Den Haag.
De Amerikaanse ambassade is ontworpen door de bekende Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer en heeft een unieke architectonische én inhoudelijke betekenis. Binnen het oeuvre van Breuer speelt dit gebouw (1959) een belangrijke rol, omdat het een van de eerste grote gebouwen is die hij voltooid heeft. Tegelijkertijd maakt de bijzondere raam/gevel-constructie het gebouw net zo speciaal als het museum MET-Breuer in New York. Het rijksmonument is een icoon van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en symbool voor ‘Pax Americana’, en later de Koude Oorlog en de terreurdreiging. En anderzijds is het gebouw ook een belangrijk monument voor wellicht de meest invloedrijke culturele stroming van de 20ste eeuw: Bauhaus. Een instituut dat van 1919 tot 1933 een baanbrekende nieuwe visie op het samenbrengen van diverse kunstdisciplines en technologie introduceerde. ANNA Vastgoed & Cultuur en West Den Haag wil haar publiek een sterker gevoel geven voor de unieke cultuurhistorische betekenis van het gebouw, en het tegelijkertijd een inzicht geven in een nieuw tijdperk. Namelijk dat van de verbeelding.

Bij de vml. Amerikaanse ambassade, Lange Voorhout 102, verzorgen we rondleidingen langs de bijzondere bibliotheek, de conference room en de ambassadeurskamer.

Lange Voorhout 34
Huis Huguetan heeft een rijke koninklijke geschiedenis. Het stadspaleis werd in 1734 gebouwd in opdracht van de steenrijke familie Huguetan. In 1813 kreeg het pand z'n eerste koninklijke bewoner, doordat het als tijdelijke residentie voor Willem I diende. Ook Willem II en zijn vrouw Anna Paulowna maakten er gebruik van. Het pand heeft een indrukwekkende natuurstenen voorgevel met beeldhouwwerk en sieromlijstingen, en weelderige interieurs. De bouwstijl die gebruikt is voor devoorgevel wordt de Lodewijk XIV-stijl genoemd en is ontworpen door Daniël Marot. In het trappenhuis worden in het stucwerk de Vrede en de Zintuigen uitgebeeld, gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Carlo Castoldi. Hij maakte ook het plafond in de Tuinzaal waarin hij de vier kunsten verwerkte: muziek, literatuur, bouwkunst en schilderkunst.
Tegelijkertijd kunt u de expositie ‘Radical Software: The Raindance Foundation, Media Ecology and Video Art’ bezichtigen. De expositie presenteert zelden eerder getoonde videowerken van oa Frank Gillette, Beryl Korot, Ira Schneider, Michael Shamberg en de ereleden Davidson Gigliotti en Paul Ryan, met daarnaast archiefmateriaal en het magazine Radical Software. 

Tijdens Monumentendag 2018 stellen wij beiden panden open voor publiek. In Huis Huguetan, Lange Voorhout 34, is tegelijkertijd de expositie ‘Radical Software’ te zien. Bij de vml. Amerikaanse ambassade, Lange Voorhout 102, verzorgen we rondleidingen langs de bijzondere bibliotheek, de conference room en de ambassadeurskamer.

Meer weten? Laressa Mulder is de project manager bij de voormalige Amerikaanse ambassade: Laressa@annavastgoedencultuur.nl

Laressa Mulder