ANNA en West gooien de deuren open van de voormalige Amerikaanse ambassade

West-ANNA-Ambassade-herfst.jpg

De deuren van de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout gaan open voor het grote publiek. West Den Haag en ANNA Vastgoed & Cultuur gaan een platform voor exposities, evenementen en rondleidingen organiseren in dit rijksmonument. Samen laten ze de bezoeker de unieke cultuurhistorische betekenis van het gebouw zien. Tegelijkertijd zetten ze spotlights op een nieuw tijdperk, namelijk dat van de verbeelding.


Rijksmonument door architect Marcel Breuer

Over het gebouw is veel te vertellen. Het is ontworpen door de bekende Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer. Dit rijksmonument uit 1959 is een icoon van de wederopbouw, de periode na de Tweede Wereldoorlog. Ook staat het symbool voor Pax Americana, en later de koude oorlog en de terreurdreiging. Daarnaast is het gebouw een belangrijk monument voor misschien wel de meest invloedrijke culturele stroming van de 20e eeuw: Bauhaus. Dit instituut (1919-1933) introduceerde een baanbrekend nieuwe visie: het modernisme. Het vormt het fundament van eigentijds design (zonder Bauhaus geen IPhone). Marcel Breuer ontwierp overigens ook museum The MET-Breuer in New York (deel van The Metropolitan Museum of Art). De gevels van het New Yorkse en het Haagse gebouw zijn even bijzonder.


ANNA en West

Tot de definitieve bestemming van het pand duidelijk is, heeft gemeente Den Haag het beheer en het programma in handen gelegd van ANNA Vastgoed & Cultuur en West Den Haag. U kunt in ieder geval tot eind 2019 bij ons terecht. ANNA is placemaker en leegstandsbeheerder in Den Haag. West Den Haag is een nationale presentatie-instelling voor beeldende kunst. De rijksoverheid ziet in West ‘een kunstinstelling met een hoogwaardig aanbod van nationale en internationale betekenis’ en heeft West opgenomen in de prestigieuze landelijke basisinfrastructuur (BIS), waarmee West de opdracht heeft om landelijk een innovatief programma te ontwikkelen.

Vragen? Neem contact op Laressa Mulder van ANNA Vastgoed & Cultuur: laressa@annavastgoedencultuur.nl