POLLUX STUDIO’S: muzikale ontmoetingsplek op de Binckhorst

Pollux-Studios-work-in-progress-e1513765648302.jpeg

Afgelopen zomer deed ANNA een oproep aan mensen die gezamenlijk een muzikale plug & playground wilden ontwikkelen in de Pollux Studio’s op de Haagse Binckhorst. Vieb Barnard reageerde op deze oproep. Samen met zijn vrouw Esther van Beek richt hij nu één van de loodsen in op het terrein van de Pollux Studio’s om een muziek community op te starten. “We hebben er heel veel zin in. Wat ons betreft wordt dit een plek voor mensen die willen gaan voor hun droom!”

Voor wie het nog niet weet: de Pollux Studio’s maken deel uit van het placemakingtraject dat ANNA uitvoert op de Haagse Binckhorst in opdracht van gebiedsontwikkelaar BPD. BPD vroeg ANNA een plan uit te werken om een aantal van hun panden tijdelijk in te zetten om een blijvende waarde te creëren voor de ontwikkeling van het gebied. ANNA stelde voor deze panden te transformeren tot een ontmoetingsplaats voor de Haagse muziekscene.

Verbindingen maken

Vieb was eerder betrokken bij Fast Surfdorp en zat de afgelopen jaren in Het Pakhuis in Scheveningen. “Dat hadden we omgebouwd tot een kleine broedplaats. We moesten daar weg toen het gebied herontwikkeld werd. Toen ik hoorde van de oproep voor de Pollux Studio’s heb ik ANNA gemaild. Ik ben dan wel geen muzikant, maar heb wel ervaring met het opzetten van communities. En juist bij dit soort communities is het belangrijk om verbindingen te maken met andere creatieven en initiatieven. Het is de bedoeling dat dit een plek wordt waar verschillende mensen en disciplines elkaar kunnen ontmoeten om weer tot nieuwe mooie dingen te komen.”

Publieksactiviteiten

Momenteel zijn Vieb en Esther hard bezig met het inrichten en verbouwen van één van de panden op het terrein, Loods 9. “We gaan hier vijf portacabins neerzetten – die komen nog van FAST. Deze verhuren we als werkplekken aan mensen die bezig zijn met muziekgerelateerde activiteiten. Er komt een algemene ruimte en we bouwen een podium. Hier willen we kleinschalige publieksactiviteiten organiseren. We denken natuurlijk in eerste instantie aan muziek, maar we staan overal voor open. We willen ons vooral richten op betrokken mensen die echt willen gaan voor hun droom en samen met ons voor deze plek willen zorgen en er een goede, gezellige sfeer willen neerzetten.”

Ontmoetingsplek

Het gebied past hier goed bij. Vieb: “De Binckhorst en het Scheveningse havengebied hebben eigenlijk wel wat gemeen. Het zijn allebei rauwe plekken waar heel veel gebeurt. Naast initiatieven zoals bijvoorbeeld de Caballerofabriek en brouwerij de Kompaan kunnen we met de Pollux Studio’s nu een eigen stempel drukken op de Binckhorst.” Deze maand worden de units op hun plek gezet en kunnen de huurders erin. “Eind januari hebben we alles dan ingericht en kunnen we een openingsfeestje geven. Het zou fantastisch zijn als het hele terrein in de zomer van 2018 een dynamische muzikale ontmoetingsplek is!”

Iets bijzonders

Alle units zijn op dit moment al gereserveerd. Vieb neemt zelf ook intrek in Loods 9 met zijn bedrijf De Lachende Klusser. “Hiermee voer ik zowel eenvoudige reparatie- en onderhoudswerkzaamheden uit als complete verbouwingen. Soms werken Esther, die interieurontwerper is, en ik hierin samen. Voor het verbouwen en neerzetten van dit soort plekken, houd ik ons overigens altijd aanbevolen! Esther en ik hebben er ontzettend veel zin in om van de Pollux Studio’s iets bijzonders te maken.”

Meer over placemaking op de Binckhorst
Meer over de Pollux Studio’s

Hans Pols